Welkom terug bij Cosmeticatop10! Dit is dé plek waar je allemaal mooie lijstjes krijgt om jouw leven een cosmetische boost te geven! Vandaag hebben we het over voetschimmel, iets wat je écht niet wilt hebben. Helaas hebben we het niet altijd in de hand, voetschimmel is namelijk zeer besmettelijk. Is het helaas toch gebeurd dat je die nare schilfers en geur op je voeten hebt? Dan is dit hét lijstje voor jouw! Hieronder geef ik je 10 tips over hoe jij gemakkelijk van je voetschimmel af kan komen!

1. Houd je voeten schoon en droog

Was je voeten dagelijks met water en zeep. Besteed extra aandacht aan het grondig afdrogen van je voeten, vooral tussen de tenen, waar schimmel vaak begint. Gebruik een schone handdoek die alleen voor je voeten bestemd is om kruisbesmetting te voorkomen.

2. Draag ademende schoenen

Kies voor schoenen gemaakt van natuurlijke materialen zoals leer of canvas. Deze materialen laten je voeten ademen, waardoor vocht en warmte minder kans krijgen om zich op te hopen. Vermijd het dragen van dezelfde schoenen twee dagen achter elkaar om ze de tijd te geven om volledig te drogen.

3. Gebruik schone sokken

Draag elke dag schone sokken, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of wol die vocht kunnen absorberen. Vermijd synthetische materialen die vocht vasthouden. Overweeg om sokken meerdere keren per dag te verwisselen als je voeten veel zweten.

4. Ventileer je schoenen

Laat je schoenen goed luchten na het dragen door ze op een goed geventileerde plaats te zetten. Haal de binnenzool eruit om het droogproces te versnellen. Plaatsingszakjes met vochtabsorberende middelen, zoals silicagel, in je schoenen kan ook helpen om overtollig vocht te verwijderen.

5. Antischimmelcrèmes

Gebruik zonder recept verkrijgbare antischimmelcrèmes of sprays die miconazol, clotrimazol of terbinafine bevatten. Breng de crème of spray aan volgens de instructies op de verpakking, doorgaans één tot twee keer per dag, en blijf de behandeling voortzetten tot enkele dagen na het verdwijnen van de symptomen om ervoor te zorgen dat de schimmel volledig is uitgeroeid.

6. Voetpoeder

Strooi dagelijks antischimmelpoeder op je voeten en in je schoenen. Dit helpt niet alleen om vocht te absorberen maar creëert ook een omgeving die ongunstig is voor schimmelgroei. Kies een voetpoeder dat specifiek is ontworpen om voetschimmel te bestrijden.

7. Azijnvoetbad

Week je voeten dagelijks in een oplossing van één deel azijn op twee delen water gedurende 15 tot 20 minuten. Azijn verandert de pH-waarde van je huid, waardoor schimmel minder goed kan gedijen. Spoel na het weken je voeten goed af met schoon water en droog ze grondig af. Welke azijn tegen voetschimmel helpt lees je hier, we hebben een goede bron gevonden!

8. Tea tree olie

Breng enkele druppels tea tree olie aan op de getroffen gebieden. Deze olie heeft natuurlijke antischimmel- en antiseptische eigenschappen. Test de olie eerst op een klein stukje huid om te controleren op allergische reacties. Verdun de olie eventueel met een draagolie zoals olijfolie als de pure olie te sterk is.

9. Blijf uit openbare ruimtes

Vermijd lopen op blote voeten in openbare douches, zwembaden en kleedkamers. Draag slippers of waterschoenen om je voeten te beschermen tegen de schimmels die vaak in deze vochtige omgevingen voorkomen. Zorg ervoor dat je slippers of waterschoenen na gebruik goed droogt.

10. Gebruik schimmeldodende sprays

Spray regelmatig je schoenen en sokken met een schimmeldodende spray om herbesmetting te voorkomen. Deze sprays zijn speciaal ontworpen om schimmels te doden en kunnen helpen om je schoenen en sokken vrij van schimmelsporen te houden. Volg de instructies op de sprayflacon voor het beste resultaat.

Dingen die we niet zeker weten

Er zijn nog veel dingen die we niet zeker weten wanneer het aankomt op voetschimmel. Het is nog niet zeker of er een spirituele betekenis achter voetschimmel zit, waarvan sommige zeggen dat het een interne tweestrijd betekent. Ook weten we niet zeker of het slapen met sokken aan helpt tegen voetschimmel. Wat we wél zeker weten is dat deze 10 tips je gaan helpen in je strijd tegen die vieze voeten!