Het is iedereen weleens overkomen: je bent je aan het opmaken en opeens zit er een make-up vlek op je kleding. Of het nu gaat om foundation, lippenstift, of mascara, make-up vlekken kunnen lastig te verwijderen zijn. Maar geen paniek! Met deze handige tips kun je die vlekken effectief aanpakken en je kleding weer stralend schoon krijgen.

Voorbereiding is alles

Voordat je begint, is het belangrijk om de soort make-up te identificeren en de juiste reinigingsmethode te kiezen. Hieronder vind je specifieke tips voor verschillende soorten make-up vlekken.

Foundationvlekken

  1. Poederfoundation: Verwijder eerst zoveel mogelijk poeder door het voorzichtig af te kloppen. Gebruik daarna een mengsel van witte wijnazijn en water (1:2 verhouding) om de vlek te deppen.

  2. Vloeibare foundation: Schraap overtollige foundation voorzichtig weg. Breng daarna een klein beetje afwasmiddel direct op de vlek aan en laat het even intrekken voordat je het uitspoelt.

Lippenstift en mascara

  1. Lippenstift: Gebruik een bot mesje om zoveel mogelijk van de lippenstift te verwijderen. Breng vervolgens een beetje afwasmiddel of ossengalzeep aan op de vlek en laat het intrekken voordat je het uitspoelt.

  2. Mascara: Voor niet-waterproof mascara, gebruik make-up remover op waterbasis. Dep de vlek zachtjes met een schoonmaakmiddel dat bedoeld is om vet te verwijderen, zoals afwasmiddel.

Speciale tips

  • Ossengalzeep is een krachtig middel voor het verwijderen van de meeste make-up vlekken. Breng het aan, laat het inwerken, en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.
  • Witte wijnazijn werkt goed bij poeder make-up vlekken. Verdun de azijn met water en dep het op de vlek.
  • Scheerschuim kan helpen bij verse make-up vlekken. Breng het aan, laat het intrekken en spoel het daarna uit.

Algemene tips

  • Handel snel. Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe makkelijker het is om te verwijderen.
  • Test het schoonmaakmiddel eerst. Probeer het schoonmaakmiddel op een onopvallende plaats om er zeker van te zijn dat het de stof niet beschadigt.

Nazorg

Na het behandelen van de vlek, was je het kledingstuk volgens de normale wasinstructies. Controleer of de vlek volledig verdwenen is voordat je het kledingstuk in de droger doet, aangezien hitte de vlek kan fixeren.

Heb je meer inspiratie nodig voor je make-up of ben je op zoek naar nieuwe producten? Bekijk de beste make-up die beschikbaar is. En als je wilt weten in welke volgorde je je make-up het beste kunt aanbrengen of hoe je make-up kwasten schoonmaakt, hebben we daar ook handige gidsen voor.