Een menstruatiecup is een flexibel, trechtervormig kuipje gemaakt van medische siliconen, rubber of een ander goedgekeurd zacht materiaal, ontworpen om tijdens de menstruatie het bloed op te vangen. In tegenstelling tot tampons en maandverband, die bloed absorberen, vangt de menstruatiecup het bloed op zonder de natuurlijke vochtbalans van de vagina te verstoren. Deze cups bieden een duurzaam, herbruikbaar alternatief dat zowel economisch als ecologisch voordelig is.

Hoe werkt een menstruatiecup?

Het gebruik van een menstruatiecup lijkt in eerste instantie misschien intimiderend, maar veel vrouwen vinden het comfortabeler zodra ze gewend zijn aan het proces. Hier is een stap-voor-stap handleiding:

 1. Sterilisatie: Voor het eerste gebruik en na elke menstruatiecyclus moet de cup worden gesteriliseerd. Dit doe je door de cup ongeveer vijf minuten in kokend water te laten.

 2. Inbrengen:

  • Was je handen: Zorg altijd dat je handen schoon zijn voordat je de menstruatiecup inbrengt of verwijdert.
  • Vouw de cup: De menstruatiecup kan op verschillende manieren gevouwen worden. Experimenteer met verschillende vouwtechnieken om te zien welke het beste voor jou werkt.
  • Relax en breng in: Neem een comfortabele houding aan en breng de gevouwen cup in. De cup zou net voorbij de ingang van je vagina moeten zitten en zichzelf uitvouwen om een licht vacuüm te creëren. Dit zorgt ervoor dat de cup lekvrij is.
 3. Gebruik: Een menstruatiecup kan veilig 8 tot 12 uur blijven zitten, afhankelijk van je menstruatieflow.

 4. Verwijderen en legen:

  • Was je handen: Net als bij het inbrengen is goede hygiëne cruciaal.
  • Ontspan en verwijder: Trek zachtjes aan de steel om de cup naar beneden te halen tot je de basis kunt bereiken. Knijp in de basis om het vacuüm te verbreken, en haal de cup er voorzichtig uit.
  • Leeg en spoel af: Leeg de cup in het toilet en spoel hem af met water. Gebruik een milde, parfumvrije zeep als je dat wilt.
 5. Herinbrengen of opbergen: Na het schoonmaken kun je de cup opnieuw inbrengen of opbergen voor de volgende cyclus.

Menstruatiecups zijn een effectief alternatief voor traditionele menstruatieproducten, bieden langdurige bescherming en minimaliseren afval. Vele gebruikers ervaren ook een comfortabeler en gezonder gevoel tijdens hun menstruatie.

Extra informatie en tips

Voor meer informatie over knoflook haarserum, bezoek informatie over knoflook haarserum. Ontdek de top 10 menstruatiecups voor verschillende behoeften en voorkeuren. Leer ook over hoe je een haarmasker gebruikt voor een betere haarverzorging.